Ultrazvukový měřič tuku LEAN-MEATER®

Velmi přesný ultrazvukový měřič hřbetního tuku prasat LEAN-MEATER® od výrobce Renco Corporation, který se přes 50 let specializuje na výrobu ultrazvukových nástrojů potřebných v zemědělství.

Více informací

01607000

Dostupnost: Expedice do 30 dní

51 140,00 Kč

včetně DPH

Kapesní přístroj v kovovém pouzdře nepostradatelný pro moderní řízení zemědělských podniků.

LEAN-MEATER® je ultrazvukový přístroj pro měření tloušťky hřbetního sádla prasnic a kanců.

  • jednoduché, rychlé a přesné měření
  • digitální displej
  • rozsah měření 3 - 45 mm
  • kompletní s kabelem a nabíječkou
  • v kovovém pouzdře o rozměrech 18 x 7 x 2,5 cm

 

LEAN-MEATER® používá pulzní ultrazvuk pro měření hřbetního tuku. Celkový rozsah měření a přesnost včetně kůže je 4 - 35 mm + / - 1 digit . Výkon zajišťuje nikl-metal-hydridové ( NMH ) dobíjecí baterie . Počet vrstev hřbetního tuku se stanoví automaticky a zobrazí se . Přístroj není vodotěsný.

Sestavení

Spojde sondu s kabelem a kabel s přístrojem dokud nezapadne do uzamčené polohy. Pro otestování funkčnosti přístroje, použijte vložený testovací blok. Pokud naměříte 25 +/- 1, ultrazvukový přístroj je v perfektním stavu a připravený k použití.

Použití

Naneste dostatečné množství gelu na místo měření. (Příliš málo gelu je nejčastější chybou, ultrazvuk nemůže projít vzduchem/ vzduchovou bublinou.) Stiskněte tlačítko zapnuto. Jemně tlačte a otáčejte sondou, aby se vytlačily vzduchové bubliny z gelu mezi kůží a sondou. Je důležité, aby sonda byla kolmo ke hřbetu. K chybě může dojít, pokud je sonda nakloněná v úhlu. Tak, aby měla sonda správný úhel ke hřbetu, držte ji mezi ukazováčkem a prostředníčkem.

Na levé straně přístroje LEAN-MEATER® jsou 3 kontrolky. Horní kontrolka indikuje 1 vrstvu pokdožního tuku, horní a střední kontrolky indikují dvě vrstvy a všechny tři kontrolky indikují tři vrstvy. Tloušťka kůže, do 3 mm, je zahrnuta v měření. Pokud je silnější než 3 mm, bude počítána jako jedna vrstva. (Kůže většiny savců nepřesahuje 3 mm.) Čtecí kontrolky se rozsvítí, jakmile přístroj zaznamená příslušný počet vrstev. Pokud se kontrolky nerozsvítí, pak je kontakt s pokožkou špatný. Použijte více gelu a odstraňte vzduchové bubliny. Ujistěte se, že sonda je kolmá ke hřbetu.

Při získávání srovnávacích měření je velmi důležité umístění sondy na stejné místo. Aby bylo u prasat přesné měření všech 3 vrstev tuku je nejvhodnější místo na obrázku označené B  (viz níže).

Hodnoty získané pomocí ultrazvukových přístrojů měřením na živých zvířatech je obecně odlišné od měření zvířat na porážce, a to kvůli rozdílům na měřících místech a posunu tuků na závěšené kostře nebo jejich odříznutí.

Nejpřesnější místo, k měření hřbetního tuku se nachází na úrovni posledního žebra, 65 mm laterárně od středu páteře na obě strany.

Použití ultrazvukového měřiče hřbetního tuku prasat LEAN-MEATER® od výrobce Renco Corporation